Moni meistä on elänyt etäpainotteista elämää jo pidemmän tovin niin töissä kuin opinnoissakin. Hallinnantunteen säilyttäminen ajatustyössä on ajoittain vaikeaa, mutta selviytymiseen ja onnistumiseen on olemassa keinonsa!

Poikkeuksellinen maailmantilanne on ajanut myös Luova toimisto Krean pohtimaan tehokkaita ja uudenlaisia vaihtoehtoja opiskeluun. Suunnitelmien mennessä uusiksi on aika omaksua erilaisia kykyjä ja oppimisen keinoja.

Opiskeltavan aiheen lisäksi tulee hallita uusi oppimisympäristö

Etäopiskelu ja digitaalinen työympäristö ovat oleellinen osa uuden oppimista. Monimuotoiset työskentelyalustat ja innovatiivisuutta vaativat ryhmätyötilanteet ovat kysyneet myös itsensä johtamisen kykyjä. Asioiden oppiminen ja yhteydenpito ainoastaan sähköisissä kanavissa on ollut monelle täysin tavallisesta arjesta poikkeavaa.

Etäopiskelu saattaa kuulostaa helpolta ja vaivattomalta, mutta se asettaa hyvin erilaisia haasteita verrattuna lähiopetukseen. Keskittyminen voi herpaantua ja etäluennon tuoma digitaalinen vapaus helposti houkutella multitaskaamisen pariin. Opiskelija kuvittelee kykenevänsä hoitamaan samanaikaisesti muita asioita aina sähköpostien selaamisesta Instagramissa haahuiluun. Myös arkiset askareet, kuten vaikkapa pyykkien viikkaaminen, tuntuvat olevan helppoja, luennon kuuntelun ohella meneviä hommia. Luennon jälkeen opiskelija luultavasti havahtuu kuitenkin tärkeiden asioiden menneen ohi. Keskittyminen ei olekaan helppo laji!

Aseta tavoitteita ja motivoi, ole itsesi johtaja!

Itsensä johtamiselle hyviä vinkkejä antaa Alma Talentin asiantuntija, Annu Schroderus. Hänen mukaansa ennen tunnin alkua on tärkeää tehdä itselle selväksi, miksi osallistuu opetukseen ja mitä haluaa oppia. Selkeät tavoitteet motivoivat keskittymään. Suositus on myös laittaa tietokoneen ja kännykän ilmoitukset pois, jottei jatkuvasti herää tarve tarkastaa, mitä uusia viestejä ja ilmoituksia on saapunut. Pitää myös osata rentoutua ja unohtaa turhat murheet; tärkeintä on keskittyä olennaiseen eli uuden oppimiseen, kaikki muu kyllä järjestyy.

Vapauteen liittyy aina vastuu. Näin ajattelee Poridi.fi -sivustolla bloggaava opiskelija Mikko. Omassa kotitoimistossa, turvassa tietokoneen ruudun takana, jokainen on kuitenkin velvollinen samanarvoiseen läsnäoloon kuin fyysisellä koulunpenkillä. Jos pitää mielessä, että kahden tunnin videoluento kestää kaksi tuntia, ei enempää eikä vähempää, saa koottua itselleen järjestelmällisen rytmin. Itsensä johtaminen on myös asioiden organisointia, elimme sitten digitaalisessa tai tavallisessa maailmassa.

Nämä vinkit mielessä pitäen Luova toimisto Krea toivottaa tsemppiä etätyöhön ja -opiskeluun!