Tom ja David Kelleyn kirja Creative Confidence tarjoaa helposti toteutettavia tehtäviä, joilla voi jalostaa luovuuttaan arjen haasteissa. Kirjassa on inspiroivia esimerkkitarinoita siitä, miten uuden ajattelutavan omaksuminen on muuttanut ihmisten elämää.

Tekniselle innovaatiolle tarinakonsepti: lasten merirosvoseikkailu

Kun General Electricin Design and Development -yksikön johtaja Doug Dietz sai valmiiksi magneettikuvauslaitteen, jonka parissa hän oli työskennellyt kaksi ja puoli vuotta, hän sai yllättäen tilaisuuden nähdä laitteensa tositoimissa. Teknikko pyysi Dougia siirtymään käytävälle hetkeksi, sillä potilaalle tarvittaisiin MRI-kuvaus. Doug näki nuoren tytön vanhempiensa kanssa lähestymässä kuvaustilaa kyyneleet silmissä.

Pian teknikko soitti anestesiologian paikalle, sillä tyttö oli liian peloissaan pysyäkseen paikallaan kuvausten aikana. Kun Doug huomasi tytön pelon ja ahdistuksen, hän koki henkilökohtaisen kriisin, joka muutti hänen perspektiivinsä loppuelämäksi. Ylpeys hyvin tehdystä työstä magneettikuvauslaitteen parissa vaihtuikin epäonnistumisen tunteisiin.

Doug lähti etsimään tuoretta näkökulmaa ja osallistui workshoppiin, jossa hän opetteli ottamaan ihmiskeskeisempää näkökulmaa innovointiin ja designiin. Workshopin jälkeen hän suunnitteli magneettikuvauslaitteensa uudestaan. Laite sai kokonaan uuden seikkailutarinan ympärille rakentuvan konseptin. Laitteelle suunniteltiin värikäs ulkoasu, ja teknikoille kirjoitettiin pieniä potilaita varten tarinakäsikirjoitus. Tarinassa lapsille kerrotaan, että heidän on mentävä merirosvoalukseen eikä matkan aikana saa liikkua. Matkan päätyttyä he saavat valita aarteen merirosvon kirstusta.

Uusi konsepti sai aikaan sen, että nukuttamista vaativien lapsipotilaiden määrä väheni laitetta käyttävissä sairaaloissa dramaattisesti.

Minäkö luova?

Luovuutta vaativat tehtävät edellyttävät itseluottamusta. Varmuutta luovuuteen ei useinkaan voi saada vain lukemalla tai puhumalla siitä. Luovuutta voi kehittää harjoittelemalla. Creative Confidence -kirjan mukaan kaikki ihmiset ovat luovia, olemme vain unohtaneet tämän luontaisen kyvykkyytemme aikuiseksi kasvamisen myötä.

Luovuus ei ole mörkö, vaan sitä tulisi kohdella luonnollisena osana jokapäiväistä elämää. Kuvittele, että jokainen päivä on elämäsi prototyyppi ja joka päivä teet tietoisesti kokeiluja, jotta huominen olisi parempi kuin eilinen. Tämä ajatus kannustaa tekemään muutoksia ja lisää tietoisuutta siitä, millaisiin asioihin haluat käyttää aikaasi. Luovan ajattelun ja toiminnan oppiminen ja kehittäminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Voisitko ensimmäisenä steppinä vaikka hylätä PowerPoint-diat ja kokeilla videota?

Luovuustyökaluja palautteen antoon ja empatiaan

Jotkut pitävät unipäiväkirjaa, jotteivat unohtaisi unia herättyään. Päiväkirjaa voi pitää myös omista luovista ideoistaan. Ei kannata luottaa lyhytaikaiseen muistiin, vaan kirjoittaa ideat ylös, jotta niitä voi myöhemmin työstää. Jotta hyviä ideoita voi jalostaa, on hyvä myös saada niihin palautetta, joka muuttuu oppimiseksi. Tähän sopii Creative Confidence -kirjan mukaan esimerkiksi Minä pidin/Minä toivon -työkalu. ”Minä pidin…” -alkuisella virkkeellä kerrotaan idean vahvuudet ja ”Minä toivon…” -virkkeellä kerrotaan, mitä halutaan parantaa.

Luovaan ajatteluun kuuluu myös empatia ja itsensä asettaminen toisen ihmisen asemaan. Empatiakartan avulla on mahdollista saada käsitys tiettyjen ihmistyyppien käyttäytymisestä ja ajattelutavasta. Empatiakartan pohja jaetaan neljään osaan: ”sanoo”, ”tekee”, ”ajattelee” ja ”tuntee.” Kukin osio täytetään tarkasteluun valitun ihmisen näkökulmasta. Tällainen systemaattinen toisen asemaan asettuminen voi antaa luovalle ajattelulle käänteentekevän oivalluksen.