Etäopiskelu on tuonut meille uudenlaista vapautta ja joustoa elämään sekä opintojen edistämiseen. On mahtavaa, että opintoja voi edistää kotona tai vaikkapa mökillä ihan mihin aikaan vaan. Tämä tuo monelle myös haasteita. Alla on listattu asioita, joilla opintojen edistäminen etänä on mielekästä ja tehokasta.
Aikatauluta päiväsi
Suunnittele päiväsi etukäteen ja laadi aikataulu. Parasta on pitää normaalista rytmistä kiinni ja seurata tavanomaisen opiskelupäivän kaavaa. Jos olet päiväopiskelija, nouse varhain ja hoida aamutoimet normaalisti. On myös suositeltavaa käydä pienellä happihyppelyllä ennen kuin avaat tietokoneen ja kirjat.
Muista hyvä työergonomia
Etäopiskelussa niin kuin etätyöskentelyssäkin on ergonomia tärkeä asia, eikä sitä tule aina ajatelleeksi kotona. Hyödynnä kirjoja, jotta saat tietokoneen sopivalle korkeudelle. Jos keittiön pöytä on liian korkea, korota istuintasi muutamalla tyynyllä tai muulla korokkeella. Hyvän seisomakorkeuden löytämisessä puolestaan auttaa vaikkapa pöydälle asetettu tuoli. Voit myös hyödyntää silityslautaa tai senkkiä. Muista, että vaihtelu virkistää, joten älä unohda vaihtaa asentoa tai työpistettä.
Anna itsellesi työrauha
Opiskelussa kannattaa kiinnittää huomioita läsnäoloon, sillä houkutuksia ja häiriötekijöitä kyllä riittää. Keskity siihen, mitä olet suunnitellut tekeväsi, äläkä vilkuile kännykkää tai tuijota televisiota. Myös tavalliset kotiaskareet on syytä jättää suosiolla toiseen ajankohtaan.
Älä unohda taukoja
On hyvä hengähtää, kun huomaat energiatason olevan alhaalla. Taukojen pitämiseen, nesteytykseen ja ravintoon kannattaa kiinnittää huomioita. Jos ajatus takkuaa, piipahda ulkona. Pieni sykkeen nostaminen kohottaa vireystilaa ja edistää luovuutta. Hyödynnä kotitoimistossasi erilaisia apuvälineitä kuten vastamelukuulokkeita, jotta saat työrauhan. Vaihtoehtoisesti voit laittaa taustalle radion soimaan tai kuunnella rauhoittavaa musiikkia.
Muista sosiaaliset suhteet
Kun opiskelukavereita ei fyysisesti tapaa, on tärkeää tutustua toisiin videotapaamisten ja WhatsApp- tai Teams-ryhmäkeskustelujen avulla. Ryhmäprojekteissa on hyvä muistaa sopia yhdessä käytänteet, kanavat ja tapaamiset, joiden mukaan toimitaan. Näin vältytään väärinymmärryksiltä ja turhautumisilta.
Laita myös kamera päälle, se tekee tapaamisista paljon miellyttävämpiä ja edesauttaa yhteistyötä sekä ryhmähenkeä. On paljon helpompaa jutella kasvotusten kuin anonyymina.
Jos olet noudattanut näitä vinkkejä ja aloittanut päivän normaaleilla aamutoimilla (suihku, pukeutuminen yms.) ei ruudulle ilmestyvän henkilön näky ole kenellekään järkytys. Ole rohkea ja kysy kysymyksiä, juttele ja kommentoi.
Etäopiskelu voi ajoittain tuntua yksinäiseltä, mutta muista ettet ole yksin ja näillä vinkeillä onnistut varmasti. Menestystä etäopiskeluun!